Please view this webpage in landscape mode ×

House by the Lake

This home has a panoramic view of the Pawna lake, which is located near Pune.

Client's brief: Positioning the house cleverly to effectively use the contours and maximizing the breathtaking views of the lake and hills on the other side and to create a warm, open and friendly house with sufficient privacy to the family bedrooms.

Location: Pawna, India

Area: 425 sq. m.

Completed: 2012

Design Team: Alfaz Miller, Suryaprakash Makharia, Bhavesh Desai, Ashok Solanki, Sanjay Hattangadi, Pallavi Choksi

This home has a panoramic view of the Pawna lake, which is located near Pune. The site is narrow with a steep gradient and so to avoid disturbing the contours, this house consists of separate structures for the various rooms; which are planned to make best us of the slope. In fact, the plan is to a large extent dictated by the contours. The deck with the “infinity” swimming pool, is on stilts to provide a large and levelled space for entertaining.

The Plan: An unusual take, with separate structures at different levels with interesting interconnecting spaces. A balance between the social and public spaces is maintained with the pool and deck area as the social entity and the private lairs would include the family bedrooms at different levels.

The house is about 50 metres from the gate, so is only partially visible from the road, and hence very private. It has an interesting entrance portico created by using anti sue stone pillars, a drawing and dining area and 3 main bedrooms.
The architectural style has nuances of the Spanish style, balanced with an eclectic bend of local and restored furniture pieces.

The visual of the swimming pool extending into the lake below, is ethereal, on misty mornings and star lit nights.

A perfect getaway for the Owners from the hectic Mumbai life.

Special Design features:
Textured plastered walls, stone arches, wood columns, beams and rafters.
Eclectic furniture and fabric selection.
The extensive and elegantly done landscaping gives the architecture a more expressive imagery.
The exterior exhibits traces of Spanish and Mediterranean architecture.

Construction methodology/ Materials:
Non slippery vitrified tiles 450mm x 450mm
Swimming pool Edges 2” thick natural brown Kota
Swimming pool finishes- glass mosaic tiles in different shades of blue – size: 2”x2”.
Cobble stones in different shades, using local stone
Stucco Paint on structure with Monear roof tiles
Old BTC wood pergolas, Columns in veranda
Staircase- 2” thick Brown Kota
Veranda Portal in monsoon Black Natural Stone and flooring in Black slate strips

  • slide 1
  • slide 2
  • slide 1
  • slide 1
  • slide 1
  • slide 2
  • slide 1
  • slide 1
  • slide 1
  • slide 1
  • slide 1
  • slide 2
  • slide 1
  • slide 1
  • slide 1
  • slide 2
  • slide 1
  • slide 1
  • slide 1
  • slide 2
  • slide 1
  • slide 1
  • slide 2
  • slide 1